Astazi3
Ieri6
Aceasta saptamina20
Aceasta luna280
Total61884
Astazi3
Ieri6
Aceasta saptamina20
Aceasta luna280
Total61884
Regio UE Romania Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Beneficiar Fonduri UE
Eroare
  • Could not load feed: http://sisesti-maramures.webnode.ro/rss/%c5%9ftiri.xml

Localizare Şurdeşti

Marime font

Localitatea Şurdeşti, aflata in judetul Maramures este localizata pe harta la 47° 36' Nord, 23° 46' fiind atestata documentar in 1411. Localitatea are 1407 locuitori. Şurdeştiul este situat la aproximativ 20 km de Baia Mare pe traseul Baia Sprie - Cavnic.

 

Este o aşezare cunoscută printr-o importantă biserică construită din lemn de stejar, a cărei turlă înaltă de 54 m, impresionează prin eleganţă şi armonie.

Biserica a fost construită la începutul sec. al XVII-lea (1766) de meşterul Toma Macarie, iar pictura în tempera pe pânză, este opera zugravului Ştefan din Siseşti în anul 1781. Biserica rămâne una dintre cele mai înalte construcţii şi cea mai importantă operă a arhitecturii din lemn. Ea se impune şi prin ingeniozitatea cu care a fost rezolvată partea de rezistenţă a turlei împotriva vânturilor.

Dacă astăzi sunt construcţii de lemn mai înalte, ele sunt opera inginerilor constructori, ca urmare a dezvoltării disciplinei de rezistenţă a materialelor. Biserica este monument istoric şi face parte din patrimoniul mondial.

 

Vizualizare

Imagine de fundal

Culoare titlu

:

Culoare continut

: