Astazi3
Ieri6
Aceasta saptamina20
Aceasta luna280
Total61884
Astazi3
Ieri6
Aceasta saptamina20
Aceasta luna280
Total61884
Regio UE Romania Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Beneficiar Fonduri UE
Eroare
  • Could not load feed: http://sisesti-maramures.webnode.ro/rss/%c5%9ftiri.xml

Obiective turistice

Marime font

Biserici de lemn

Obiceiuri

Muzeul memorial Vasile Lucaciu

Costumul tradiţional

Portul popular din acest ţinut (alăniri de alte produse ale artei populare) se înscrie ca un reper estetic distinct în complexa moştenire culturală a Maramureşului, constituindu-se într-o dovadă peremptorie a geniului creator al ţăranului român.

Îmbrăcămintea de altă dată este confecţionată de mâna harnică a femeilor. Pentru bărbaţi portul tradiţional este format din: izmene-cioareci, cămaşă, cojoc de piele înflorat, gubă cu bdiţ, iar în picioare au opinci, cei mai înstăriţi poartă cizme, flăcăii poartă o traistă de lână, şi o curea lată de piele.

Femeile poartă: cămaşă cu pumnuşei, zadie pe cap, rochie sau catrinţă de lână.

 

Bucătăria

Cine vizitează o casă de moroşan, sigur nu o părăsește cu stomacul gol. Călătorii sunt întâmpinați cu o masă copioasă, unde mâncărurile tradiționale sunt atracţia principală.

În Maramures, mămăliga este gatită în cele mai diferite feluri. În trecut, nu de puţine ori ţinea chiar şi loc de pâine, căci făina de grâu nu era uşor de procurat. Balmoşul e specialitatea ciobanilor, făcută din branză de oaie, lapte si mămăligă. Ca să te înfrupţi din el, nu trebuie să te sui până la stână (deși priveliştea ar merita efortul). O să ţi-l gătească şi o gospodină cum ştie ea mai bine.

Există multe obiceiuri legate de bucate. În sâmbăta dinainte de Florii, de exemplu, maramureşencele pregătesc câte o pâiniță pentru fiecare membru al familiei, făcută din grâu sfințit şi numită „floare de grâu”. Tradiţia spune că cei care mănâncă pâiniţele în această zi, se vor întâlni unul cu altul în Rai. În noaptea de Crăciun şi de Anul Nou, toţi membrii familiei trebuie să mănânce o bucată de piftie de pe o farfurie mare în care se află şi râtul porcului, despre care se spune că aduce noroc.

Orice gustare este obligatoriu precedată de o inghiţitură (sau mai multe) din faimoasa bautură, licoarea omniprezentă a Maramureşului: „pălinca” sau „horinca”. Barbaţii din Maramu' se laudă că nicăieri în ţară nu găseşti horincă mai bună ca aici. Există şi dovezi care atestă calitatea acestei băuturi. Dacă freci o picatură de pălincă în palme, ea trebuie să aibă un miros aparte, asemănător cu cel al mierii. Apoi, când e turnată în pahare, face un guler de mărgeluţe care trebuie să ţină cât ai zice un „Tatăl Nostru”. Şi cu cât sunt mărgeluţele mai dese şi mai multe, cu atât e horinca mai bună.

Îmbiatul vizitatorilor cu pălincă este o tradiţie. Se spune că paharul trebuie băut până la fund înainte de a fi pus pe masă pentru că altfel, aduce ghinion gazdei, mai ales în casele unde locuiesc fete de măritat.

 

Trasee turistice

Vizualizare

Imagine de fundal

Culoare titlu

:

Culoare continut

: